Houtskeletbouw

Sneller bouwen door het inzetten van prefab wandelementen. Dit kan een uitstekende oplossing zijn. VG Loghouses is specialist in houtskeletbouw. Met onze jarenlange ervaring in binnen en buitenland kunnen wij u ondersteunen bij elke vorm van houtskeletbouw.

Houtskeletbouw is een voordelige variant op Logbouw. Helaas mist deze vorm van bouwen het robuuste karakter van logbouw.  Om dit robuuste element terug te laten komen is de combinatie houtskeletbouw en logbouw zeer goed mogelijk. Eerlijkheid dient ons wel te zeggen dat logbouw onze passie is, maar houtskeletbouw past vaak erg goed in het straatbeeld. Zoekt u een prachtige houten woning die voordeliger is dan logbouw? Denk dan eens aan houtskeletbouw. VG Loghouses adviseert u graag in de mogelijkheden van houtskeletbouw.

Voordeel 1 houtskeletbouw: Snelle bouwmethode

Vergeleken met traditionele bouw is een houtskeletbouw erg snel gebouwd. De timmerman heeft aanzienlijk minder tijd nodig per strekkende meter.

De snelheid komt vooral doordat houtskeletbouw voornamelijk uit prefab

Prefab, ook wel prefabricage genoemd, betekent vooraf in elkaar gezet. Dit houdt in dat een prefab model gereed is voor gebruik. Het proces komt voor in de bouw waarbij materialen van tevoren tot elementen worden..

 elementen bestaat. Deze elementen kunnen in de fabriek met veel precisie worden gezaagd en sluiten hierdoor naadloos op elkaar aan.

Het werk in de fabriek is daarnaast ook veel goedkoper dan werken op locatie. Dit zorgt er mede voor dat houtskelet bouw een goedkopere bouwmethode is.

Voordeel 2 houtskeletbouw: Goedkopere bouwmethode

Werken op locatie is een stuk duurder doordat je niet al het materiaal en materieel tot je beschikking hebt. In een fabriek is dit uiteraard wel het geval en dus gaat het bouwen een stuk sneller. Daarnaast zijn traditionele bouwmethoden zoals het metselen arbeidsintensief.
Ook is hout een stuk lichter dan materialen zoals steen en beton. Hierdoor kan de fundering meestal 20 tot 25% lichter worden. Hierdoor bespaar je nog meer kosten op arbeid en materialen.
Echter is het per verbouwing verschillend of houtbouw daadwerkelijk goedkoper is. Er zijn zelfs verbouwingen waarbij houtbouw duurder is dan traditionele bouw.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de houten constructie niet sterk genoeg is voor het plaatsen van een stalen balk. Een stalen balk wordt toegepast om de veiligheid en de kwaliteit van de constructie te waarborgen. Een stalen balk wordt gebruikt om het gewicht (de belastingen) goed over te leggen op de muren (opleggingen).  Hierdoor moeten er stalen kolommen worden geplaatst om deze balken

Voordeel 3 houtskeletbouw: Erg flexibel

Met flexibel bedoel ik vooral dat je niet vast zit aan de constructie die je eerder hebt gebouwd. Houtskeletbouw leent zich namelijk perfect voor het aanpassen van de constructie.
Is de eerste verbouwing goed bevallen? Dan kan je met deze vorm van bouwen eenvoudig aanpassingen maken in bijvoorbeeld de grootte of hoogte van de constructie.
Dit komt vooral doordat leidingen makkelijk te bereiken zijn. Waar deze bij houtskeletbouw enkel met een demontabele binnenafwerking is weggewerkt, kon deze bij traditionele bouw nauwelijks bereikt worden.
Daarnaast zorgt het lichtte materiaal ervoor dat ook wanden aanpasbaar gemaakt kunnen worden. Dit is ideaal voor kantoren om nieuwe ruimtes te creëren, maar ook voor huizen kan je je voorstellen dat aanpasbare kamers erg interessant kunnen zijn.

Voordeel 4 houtskeletbouw: Circulaire materialen

Dit wordt even een lastig punt. Er wordt namelijk vaak geroepen dat hout circulair is en dit is in sommige gevallen ook zeker wel het geval. Het is echter niet zo dat hout per definitie circulair is.
In de eerste plaats kan hout als circulair worden gezien omdat het nooit opraakt. Dit geldt dan weer alleen wanneer er een gelijke hoeveelheid hout wordt bij geplant.
Ook is het zo dat dankzij het lichtte materiaal, hout vaak weer hergebruikt kan worden in nieuwe constructies in dezelfde of een andere vorm. Helaas kan ook dit alleen onder bepaalde voorwaarden.
Zo is het belangrijk dat de houten elementen aan elkaar geschroefd en niet gelijmd zijn. Daarnaast is het circulaire hout wat vaak aangeboden wordt, volgestopt met lijm om de houtsnippers bij elkaar te houden.
Ook dit zorgt er weer voor dat het paneel in een later stadium niet meer her te gebruiken is.

Voordeel 5 houtskeletbouw: Duurzaam bouwen

Naast circulair is houtskeletbouw ook in andere aspecten duurzaam. Zo vangen bomen CO2 af uit de atmosfeer, stoot de productie minder CO2 uit dan traditionele bouw en is het energieverbruik een stuk lager.
Wat overigens vaak gedacht wordt, is dat hout een minder lange levensduur heeft dan andere materialen. Dit is echter niet hel geval.
Het Nederlandse NIBE heeft aangetoond dat ook houtskeletbouw een levensduur heeft van minimaal 75 jaar, vergelijkbaar met traditionele bouw. Houtskeletbouw heeft wel iets meer onderhoud nodig. Wanneer de buitenkant ook van hout gemaakt wordt, is om de 5 tot 7 jaar van een nieuw laagje verf of beits voldoende.

Voordeel 6 houtskeletbouw: Droog bouwen

Daarnaast bespaart houtbouw niet alleen op uitstoot van broeikasgassen, maar ook op verspilling van water. Tegenwoordig wordt bij traditionele nieuwbouw gemiddeld 1000 liter water per woning gebruikt.
Deze verspilling van water zit hem vooral in het aanmaken van cement, beton en stucwerk. Het kan soms wel jaren duren voordat al dit vocht uit de woning getrokken is. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ook dit vocht zal nadelig zijn voor de isolatiewaarde van de woning.
Een laatste voordeel van droog bouwen is dat je minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Doordat beton moet uitharden en dus nat is, kan je met vorst niet doorbouwen. Dit kan met houtskeletbouw dus wel.

Voordeel 7 houtskeletbouw: Goed isolerend

Dankzij het droogbouwen weet je nu al dat houtbouw beter isolerend is dan traditionele bouw. Je kunt daarbij ook erg hoge isolatiewaarden en comfort behalen.
De isolatie zit daarbij al in de houten elementen opgenomen. Hierdoor zijn wanden een stuk minder dik dan bij traditionele bouw.
Ook nemen wanden bij traditionele bouw meer warmte op. De muren worden dus eerst opgewarmd wanneer je een ruimte op wilt warmen. Dit probleem heb je bij houtskeletbouw niet.

Voordeel 8 houtskeletbouw: Brandveilig

Ja je leest het echt goed. Brandveiligheid is één van de grote voordelen van houtskeletbouw. Hoewel het heel raar lijkt dat hout niet goed brand, is het toch echt veel veiliger.
Het wordt misschien iets duidelijker wanneer je je bedenkt hoe het is om een massief stuk hout aan te steken met een lucifer. Hoewel het hout misschien wat zwarter kleurt zal hij niet vlam vatten.
Dit komt doordat hout een lange reactietijd heeft en een hoge temperatuur nodig heeft om te ontbranden. Mocht het vervolgens toch zover komen dat de temperatuur hoog genoeg is om het hout te laten branden, dan zal het lang duren voordat het materiaal zijn draagkracht verliest.
Het verkolen van het hout zal namelijk voor een isolatielaag zorgen waardoor het inbranden van het hout nog trager gaat.
Wanneer je deze eigenschappen vergelijk met staal in traditionele bouw, snap je misschien waar de brandveiligheid vandaan komt. Staal zal namelijk snel smelten en hoe heter het vuur wordt, hoe sneller als in zal storten.

HOUTSKELETBOUW: SNEL BOUWEN

Biobased bouwen met een damp-open wandopbouw

Onze houtskeletbouw wanden bestaan uit een op maat gemaakt prefab raamwerk. Dit stijl- en regelwerk is voorzien van plaatmateriaal, zodat een stabiele dragende wand ontstaat. We isoleren dit raamwerk met natuurlijke damp open isolatie zoals hennep. Door een extra installatiewand aan de binnenzijde is het leidingwerk eenvoudig en flexibel aan te brengen. Ook deze installatiewand isoleren we met ecologische vlasisolatie.

Standaard bouwen we met een isolatie waarde van Rc = 4,7, maar door het toepassen van een extra houtvezelplaat halen we Rc waarden van maar liefst 5,5 m2K/W.

Onze constructiewanden zijn damp-open, wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat met een uitstekende isolatie.

We bouwen Biobased door het gebruik van natuurlijke en ecologische materialen.