Techniek
In 1978 werd er een methode ontwikkeld waarmee een blijvend nauwkeurig passende en trekvrije balk werd bereikt. Scheurvorming en vertrekken behoren nu voorgoed tot het verleden. Deze opzienbarende verbetering werd bereikt, door meerdere houten delen tegen elkaar te lijmen, het zg. gelamineerde logsysteem. Ook de schaarse en daardoor kostbare dikke bomen zijn niet langer noodzakelijk om de vereiste balklengte en -dikte te kunnen bereiken.
Eén van de eigenaardigheden van houten huizen is het krimpen en barsten van het hout gedurende de droogtijd. Als nat massief hout wordt gebruikt kan het hout tot 5 % van de muurhoogte krimpen en kunnen vele barsten ontstaan. Een oplossing voor dit probleem is droog gelijmd hout, dat niet barst of krom trekt en waarbij krimping te verwaarlozen is. De kosten voor dergelijk hout zijn hoger dan voor massief hout.
Onze meest geraffineerde bloksoort is het gelaagde blok, dat bestaat uit gelijmd hout en is praktisch onbreekbaar.
Gelaagde logs zijn ontwikkeld om spanningsproblemen die gerelateerd zijn aan logs grotendeels te voorkomen. Het is de beste keuze voor mensen die, barsten, splijten en verbuigen van de blokken willen voorkomen. Maar er is geen twijfel over mogelijk, de beste logs verbuigen en barsten. We gebruiken meubelkwaliteit vuren- en sparrenhout. Als de logs door en door droog zijn en een vochtigheidsgraad hebben van 14±2 % krijgt elk log een keurmerk en wordt goedgekeurd als constructiebalk volgens de LST EN 1194 en de LST EN 338. Tests uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium hebben aangetoond dat gelijmde logs 50 % meer ontwerp-spanning aan kunnen dan goede klasse traditionele blokken. Bij een aanbod van acht verschillende profielen kunnen we ook houtsoorten zoals eiken- en essenhout combineren (vurenhout aan de binnenkant met eiken- of essenhout aan de buitenkant). U hebt een ruime keuze.