Houtstapelbouw & paal- en balkwoningen

Houtstapelbouw

Houtstapelbouw woningen worden gebouwd  in massief of verlijmde ronde, rechthoekige of gelamineerde logs. Al deze vormen kunnen in verschillende maten geprofileerd worden. Tevens bestaat er de mogelijkheid om uw woning tot en met de verdiepingsvloer in houtstapelbouw te bouwen waarna verder gebouwd wordt in houtskeletbouw. Dit wordt veelal geadviseerd omdat de zakking van het huis dan meer regelmatig is vanwege de stijve houtskeletconstructie. Meestal worden de buitenwanden aan de binnenkant geïsoleerd en vervolgens afgetimmerd met een houten beplanking en/of gipsplaten. Recreatie-woningen worden veelal enkelwandig (zonder voorzetwand) opgebouwd.

Een greep uit onze houtstapelbouwwoningen

Leur

Westerhaar

Dalfsen woning / carport

Schuurwoning Vught

Tienray

Steenwijkerwold

Techniek en houtsoorten

Horizontale logs constructie is één van de oudste bouwmethoden die gebruikt worden in de noordelijke landen zoals Finland, Noorwegen en de Baltische staten. De logs kunnen handmatig gemaakt worden maar ook machinaal. Om een loghouse te ontwerpen moet je kennis hebben van deze bouwmethode. Je moet bijvoorbeeld weten dat binnen 2 jaar na de bouw van het huis de logs drogen en daardoor gestaag zakken. Dit kan ongeveer 5% zijn van de totale hoogte van de logs. Dit is afhankelijk van het soort hout en het profiel (rechthoekig of rond en in welke doorsnede). Dit zijn belangrijke gegevens met betrekking tot de eerste fase van het huis waarin gekeken wordt hoe de deuren en ramen geplaatst moeten worden. Om te weten waar u de logs wil verbergen middels decoratieplanken of juist wil laten zien is erg belangrijk voor het interieurdesign van een log house.

Maten en mogelijkheden

Ronde logs kunnen worden geleverd met 14 en 23 cm doorsnede. Ronde logs hebben als kenmerk dat ze scheuren. Dit komt omdat de stam langzaam droogt en daardoor de spanningen niet kwijt kan, hierdoor ontstaat dus scheurvorming. Dit is een natuurlijk verschijnsel wat bij deze bouw past.

Techniek

Rechthoekige logs heeft een minder robuuste uitstraling als de ronde logs. Deze worden geleverd in alle mogelijke doorsnedes. Bij rechthoekige logs scheurt het hout vele malen minder omdat het hout kunstmatig gedroogd wordt. Ten tweede omdat de spanningen, voor het drogen van het hout, al zijn weggehaald door het zagen van de stam tot een rechthoekige log (hartgekloofd).

Maten en mogelijkheden

Rechthoekige logs verzekeren een goede aansluiting tussen de logs; als de logs dik genoeg zijn, is dan ook geen extra isolatie nodig.

Techniek

In 1978 werd er een methode ontwikkeld waarmee een blijvend nauwkeurig passende en trekvrije balk werd bereikt. Scheurvorming en vertrekken behoren nu voorgoed tot het verleden. Deze opzienbarende verbetering werd bereikt, door meerdere houten delen tegen elkaar te lijmen, het zg. gelamineerde logsysteem. Ook de schaarse en daardoor kostbare dikke bomen zijn niet langer noodzakelijk om de vereiste balklengte en -dikte te kunnen bereiken.

Eén van de eigenaardigheden van houten huizen is het krimpen en barsten van het hout gedurende de droogtijd. Als nat massief hout wordt gebruikt kan het hout tot 5 % van de muurhoogte krimpen en kunnen vele barsten ontstaan. Een oplossing voor dit probleem is droog gelijmd hout, dat niet barst of krom trekt en waarbij krimping te verwaarlozen is. De kosten voor dergelijk hout zijn hoger dan voor massief hout.

Onze meest geraffineerde bloksoort is het gelaagde blok, dat bestaat uit gelijmd hout en is praktisch onbreekbaar.

Gelaagde logs zijn ontwikkeld om spanningsproblemen die gerelateerd zijn aan logs grotendeels te voorkomen. Het is de beste keuze voor mensen die, barsten, splijten en verbuigen van de blokken willen voorkomen. Maar er is geen twijfel over mogelijk, de beste logs verbuigen en barsten. We gebruiken meubelkwaliteit vuren- en sparrenhout. Als de logs door en door droog zijn en een vochtigheidsgraad hebben van 14±2 % krijgt elk log een keurmerk en wordt goedgekeurd als constructiebalk volgens de LST EN 1194 en de LST EN 338. Tests uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium hebben aangetoond dat gelijmde logs 50 % meer ontwerp-spanning aan kunnen dan goede klasse traditionele blokken. Bij een aanbod van acht verschillende profielen kunnen we ook houtsoorten zoals eiken- en essenhout combineren (vurenhout aan de binnenkant met eiken- of essenhout aan de buitenkant). U hebt een ruime keuze.

Voordelen

Gelamineerde logs heeft als voordeel dat het hout nauwelijks zakt en niet scheurt, dit in tegenstelling tot de ronde en rechthoekige logs. Vooral in het vochtige klimaat van Nederland is dit een groot voordeel. De kosten van gelamineerde logs zijn aanzienlijk hoger.

Meer voordelen van gelijmd hout structuur zijn:

•    natuurlijke ademeigenschappen
•    gezonde leefatmosfeer
•    perfecte thermische isolatie
•    goede temperatuur regulatie
•    geen acclimatiseringproces
•    snelle en makkelijke bouw
•    geluiddichte muren
•    wetenschappelijk onderzocht
•    traditionele uitstraling van een houten huis
•    ecologisch
•    gepatenteerd

Techniek

Deze vorm van bouwen is duizenden jaren oud en wordt niet veel meer toegepast (vanwege industrialisatie). Bij een bestelling van een huis gemaakt uit handgeschilde logs (balken), gaat er een langer proces ontstaan dan bij de machinaal gemaakte logs.
De bomen worden eerst geselecteerd, vervolgens gekapt en lang natuurlijk gedroogd. Vervolgens na een periode van kunstmatige droging, worden de balken handmatig geschild door speciaal daarvoor opgeleide vakmensen. Ook de inkepingen worden met bijl en motorzaag gemaakt. Dit jaar gaan we 2 van dergelijke woningen bouwen. Een mooi proces wat u op deze website kan volgen.

handgeschilde-logs